Barneveld

Malus

Tijdens de ledenavond van september 2013 presenteerde Sjaak van Vliet zoals gebruikelijk de plant van de maand. Hij vertelde het volgende:

Malus

Goedenavond dames en heren, Vanavond wil ik het hebben over het geslacht Malus bij u alle bekend als appelboom. Het geslacht Malus bestaat uit meer dan 35 soorten bladverliezende, bloeiende en vruchtdragende bomen uit de noordelijke gematigde zone. Het omvat de diverse wilde appelsoorten en de al sinds lange tijd gecultiveerde, eetbare appels.  De bladeren zijn ongedeeld en getand, soms gelobd. De bloemen variëren van wit tot diep roze rood of donker roodpaars. De bomen zijn zeer vorstbestendig en hebben een voorkeur voor een koel, vochtig klimaat en staan het liefst in een rijke goed doorlatende grond in de volle zon of half schaduw.

Vanavond wil ik het hebben over een paar cultivars van de Malus floribunda,  de Japanse wilde appel, beter bekend als het sierappeltje. Van deze cultivars heeft u 2x plezier, in het voorjaar en in de herfst, dan zijn ze een lust voor het oog.

Malus 'Golden Hornet'

Malus Golden Hornet is een sierappel met een naar roze verkleurende bloei in de maand mei. Aanvankelijk bloeien de bloemen wit maar in de knop zijn de bloemen al roze.

Na de bloei vormt Malus Golden Hornet opvallende gele appeltjes die tot diep in de winter aan de takken blijven zitten. De vogels eten ze pas als laatste, na de vorst op.

Het blad is vrij donker groen en verkleurt in de herfst naar geel en blijft lang aan de boom hangen.  De boom wordt ongeveer 5 meter hoog en is ook geschikt voor de wat kleinere tuin. In de zomer kan hij goed gesnoeid worden en is weinig gevoelig voor schurft en meeldauw.

Malus 'Red Sentinel'

Malus Red Sentinel is een populaire middelgrote sierappelboom de bladeren zijn glanzend groen met een gezaagde bladrand, die in de herfst geel verkleuren. Malus Red Sentinel bloeit in april en mei met geurende,witte bloemen later gevolgd door kleine, diep rode eetbare appeltjes, die tot ver in de winter blijven hangen.

Malus sargentii 'Tina'

Dan hebben we nog een zeldzame  dwergvorm de Malus sargentii Tina die veel kleiner van blad en groeivorm is dan de wildvorm sargentii. Malus sargentii Tina groeit van nature eerder breed dan hoog en wordt niet hoger dan 3 meter. De bloemen zijn donker roze-rode bellen in gesloten toestand, tot volledig enkelvoudig wit met gele meeldraden als de bloemen helemaal open staan. Dit betekend een spectaculair contrast van roze-rood tot wit-geel gedurende de zelfde tijd in het voorjaar. Dit boompje bloeit in april mei zo uitbundig dat er in de herfst heel wat Orange - rode appeltjes aan komen die niet groter zijn dan 1cm. Tijdens de zomer is het blad glanzend donker groen en driehoekig  niet gemakkelijk om dit als appelboompje te herkennen.

Malus sargentii Tina wordt meestal op een stam van 80 cm geënt, hij groeit op iedere vochtige humusrijke grond het liefst in de volle zon of half schaduw. Snoeien verdraagt hij bijzonder goed, het beste in het voorjaar na de bloei, ook is hij zeer goed winter hart. Deze eigenschappen maken van Malus sargentii Tina een excellent boompje dat een serieuze meerwaarde betekend voor uw tuin, balkon of terras.