Barneveld

Peulvruchten zaaien

In dit filmpje demonstreert Anne Marie hoe je peulvruchten kunt zaaien in oude WC-rollen! Zij gebruikt daarvoor haar eigen grondmengsel en zaait twee zaadjes per rol. Zodra de wortels onder de WC-rol uitkomen gaan de plantjes met rol en al de grond in, waar ze verder groeien zonder de wortels te beschadigen. De WC-rol verteert vanzelf. Kijk en luister naar alle tips die Anne Marie verder nog van de hand doet in dit zeer leerzame filmpje!

Vond je het filmpje leuk? Like het filmpje en laat eventueel een reactie achter. En abonneer je op ons YouTube kanaal. Dan blijf je automatisch op de hoogte als er weer een nieuw filmpje is!

Peulvruchten zaaien

Vandaag ga ik peulvruchten zaaien in lege wc-rollen. De wc-rollen spaar ik het hele jaar op en dan heb ik er in het voorjaar hopelijk genoeg om peulvruchten te zaaien. Dat zijn bijvoorbeeld capucijners, doperwten, peultjes, lathyrus nou noem maar op.

Zaaibak met wc-rollen

Ik zet de wc-rollen in een in een zaaibak maar je kan ook een oude polystyreen bak gebruiken, waar bijvoorbeeld mos in heeft gezeten voor het bloemschikken. Iedere bak die je hebt zou je hiervoor kunnen gebruiken. In de bak die ik heb staan 72 wc-rollen en ik ga ze nu eerst vullen met aarde. Ik gebruik oude grond gemengd met paardenmest en tuincompost. Die grond is afkomstig van dahliabollen die ik in de herfst uit de grond gehaald heb en waar ik de overtollige aarde van afgeschud heb toen dat opgedroogd was. Dat is altijd een heel succesvol zaaimengsel gebleken voor de peulvruchten.

Muizen in de kas

Ik heb het geluk dat ik een kas heb maar dat heeft ook een nadeel, want in de kas zitten altijd muizen. Ik moet de peulvruchten daar voor beschermen want muizen zijn dol op bonen, kapucijners en doperwten. Die graven ze heel effectief uit en dat doen ze gelijk de eerste nacht nadat je ze onbeschermd in de kas hebt laten staan. Dat heb ik al een paar keer meegemaakt en dat is een enorme teleurstelling. Daarom  bescherm ik de kiemende erwten altijd met een plastic zak zodat de muizen er niet bij kunnen.

Waarom zaaien in wc-rollen?

Ik zaai de peulvruchten in WC-rollen omdat die lekker hoog zijn en als de peulvruchten gekiemd zijn kun je ze met wc-rol en al in de grond zetten. Dan hoef je niks te verstoren aan de wortels en dan krijgen ze een snelle start bij de groei. De wc-rol vergaat gewoon in de grond en is prima compost. Het enige nadeel is dat sommige van die wc rollen een opdruk hebben en daar zit natuurlijk inkt in. Dat zal wel wat minder voor het milieu zijn.

Grondmengsel in de wc-rollen

De grond die ik gebruik moet natuurlijk wel in de wc rollen blijven zitten dus die moet een beetje vochtig zijn. Maar niet te nat, want dan lossen gelijk die wc rollen op en dat is ook niet bedoeling. Maar dat hebben de zaadjes ook niet nodig. Alleen maar vochtige grond. Ik druk het goed aan in de wc rol en dan kan het zonder dat het de wc-rol leegloopt in de bak gezet worden. Het is een beetje een en saai werkje maar het maakt je hoofd ook weer leeg.

Vanuit het bakje van de Chinees zaaien in wc-rollen

Als alle wc rollen gevuld zijn gaan we zaaien. Ik zaai Ezeta's Blauwschokker Capucijners. Ik spaar al mijn bakjes van de chinees op, want dat zijn ook hele mooie zaaibakjes. Daarmee hou je het pakje waar het zaad in zat lekker schoon. Tijdens het zaaien krijg je toch wel vieze vingers en die wil je niet bij je schone zaad hebben. In iedere wc-rol doe ik twee capucijners en die leg ik er eerst gewoon op. Straks druk ik die met een stokje in de wc rol en dan kan ik er eventueel nog een beetje aarde op doen en zijn ze klaar om te gaan kiemen.

Wanneer peulvruchten zaaien?

Ik ben dit jaar een beetje laat met zaaien (april) maar dit is nog steeds op tijd. Je kunt zaaien van maart tot mei in de volle grond. Nou ik doe het in de kas in wc-rollen. Maar we hebben een onverwarmde kas dus dat dan lijkt het net alsof het toch een beetje buiten is qua tempratuur. Deze zaden houden wel van een beetje koelte om te kiemen. Als het heel warm is kan wil dat niet meer en dan kan het zomaar zijn dat je te laat bent. Ik zaai vier rijtjes van negen. Daar heb ik genoeg aan voor een behoorlijke oogst capucijners. Als de vogels daar tenminste weer wat van over laten want ook dat vinden de vogels heel erg lekker en die plukken soms de peulen al leeg voordat wij ze hebben kunnen oogsten.

Met een stokje aandrukken

Als ik de rijtjes gevuld heb ga ik een stokje pakken en dan ga ik ze één voor één in de grond drukken. Ik leg altijd eerste zaadjes erop want anders dan raak ik de tel kwijt of ik wel gezaaid heb. Zo gauw je ze in de aarde drukt kun je ze niet meer zien en dan krijg je of wc-rollen zonder zaadjes of met meer dan twee.

Zaaigoed uitdunnen

Als ze beide zaadjes opkomen kun je of eentje van uitknijpen. Of je kunt ze als je ze uitplant nog uit elkaar halen als je wilt. Maar goed dan moet de wc-rol openbreken want de wortels die gaan heel diep. Dat is ook een reden waarom je in hoge potjes of wc-rollen moet zaaien. En je wilt je ze eigenlijk ook niet verstoren als je ze gaat uitplanten. Want als je de wortels beschadigt bij het uitplanten dan kost dat tijd voordat ze het weer gaan doen. Áls ze het weer gaan want dat is natuurlijk ook nog de vraag of je ze niet te veel beschadigd hebt.

Water geven

Eventueel kun je ze nog wat water geven als je dat wilt. Als de grond nog een beetje te droog is. Maar heel voorzichtig het moet niet te nat worden. Als het nat wordt loop je weer de kans dat het allemaal gaat rotten dat wil je ook niet. Een beetje water, alles met beleid. Het is geen rocket science. Wij willen ook niet te veel water drinken en dat is met planten ook zo.

Kreukerwten ofwel doperwten

Ik zaai ook doperwten. Kreukerwten type Senator en die zijn heel lekker zoet. Vroeger luste ik geen doperwten, dat vond ik maar van die rare meelballetjes. Toen zei iemand tegen mij dan heb je nog nooit doperwten uit eigen tuin gegeten en dat klopt. Dus nadat ik voor het eerst doperwten uit eigen tuin gegeten had dacht ik, ja die zijn toch wel echt lekker. En deze kreukerwten die zijn extra zoet en ook grote erwten en ze hebben een hele goede opbrengst.

Je eigen zaaigoed produceren

Aan het eind van het seizoen zijn er altijd nog een paar peulen over. Die zijn dan te ver rijp geworden zodat ze al melig beginnen worden. Die kun je dan weer bewaren om zaad voor volgend jaar te over te houden. Nou en dat doen wij dus al jaren. Slecht voor de zaadhandel, dat snap ik maar het zijn onze eigen gekweekte biologische zaden.

Kiemen van de peulvruchten

Binnen niet al te lange tijd kiemen de zaden. Hoe lang dat duurt dat is erg afhankelijk van temperatuur het moet niet te warm zijn maar ook niet te koud. Gewoon met rust laten en na een paar dagen kijken of ze al kiemen. Zodra ze gaan kiemen kan de de plastic bescherming eraf want dan hebben de muizen er geen interesse meer in. Ja, als ze echt heel erg honger hebben dan eten ze ook wel de uitlopers. Dat heb ik ook wel eens gehad met lathyrus. Ik had hele mooie bijzondere Lathyrus soorten gezaaid, nou één muis die had alles afgebeten. Tja en dan dan wil het niet meer. Als de als de plantjes tot aan de bodem afgeknaagd zijn dan kun je het vergeten, dan komen ze niet nog een keer op, dat kost te veel energie

Afdekken met een plastic zak en licht en lucht na het kiemen

En dan een plastic zak er omheen. Ik gebruik de zakken waar we vroeger plastic afval in moesten verzamelen. Daar had ik er wat van over en die gebruik ik al een paar jaar totdat er te veel gaten in komen en de muizen er alsnog door komen. Dus dan gaan ze pas weg. Maar je kunt het ook met een een ouwe zak doen van bijvoorbeeld tuinaarde of potgrond doen. Het maakt allemaal niet zoveel uit ze hebben niet echt licht nodig om te kiemen. Het enige doel van de plastic zak is het tijdelijk beschermen. Zo gauw de de peulvruchten opkomen dan moet je natuurlijk wel gaan luchten. En dan moeten ze licht hebben, want anders dan worden het van die rare bleke sprieten. Als ze geen lucht krijgen kunnen ze gaan schimmelen en dat is ook zonde.

De gekiemde peulvruchten

Na een kleine twee weken zie ik groene puntjes verschijnen onder het plastic. Ik zie gelijk dat de ene helft van het zaaigoed het al beter doet dan de andere helft. Dat kan komen door de leeftijd van het zaad of gewoon omdat het een andere peulvrucht is. Ik ga eerst de kapucijners nu wat water geven want die zijn over het algemeen best wel droog. Ik heb hier in de kas een verbinding met de regentonnen die buiten staan zodat ik in de kas altijd regenwater heb. En aangezien zaailingen over het algemeen niet te veel voedsel moeten hebben krijgen ze in het begin echt alleen maar regenwater.
Ik zaai altijd meer dan ik nodig heb want er zijn altijd zaden die niet opkomen of wat door de beesten worden opgegeten. Het ziet er goed uit en de kapucijners die doen het eigenlijk best wel goed al. Dan hebben we ook al wel een paar dagen lekker weer gehad toen was het hier erg warm in de kas. En we hebben gelukkig ook nog wat koude nachten gehad want anders wil het ook niet goed kiemen. Dan kijk ik van de week of volgende week weer maar dat hangt ern een beetje vanaf wat ik hier zie gebeuren.

Verspenen als ze groot genoeg om uitgeplant te worden

Het is nu drieenhalve week geleden dat ik de capucijners heb gezaaid en ook al zijn ze nog niet allemaal opgekomen ik ga ze toch verspenen vandaag. Er zijn genoeg van deze plantjes opgekomen want je ziet de wortels al uit de onderkant komen en dan is het echt tijd om te verspenen. Je zou eventueel nog de toppen eruit kunnen kijpen, dan krijg je meer bloemen en dus meer vruchten. Maar ik ga ze vandaag in de moestuin uitplanten.

Zaailingen uitplanten in de tuin

Ik ga een geul graven onder het plantenrekje. Capucijners ranken nogal dus die groeien recht omhoog maar hebben wel steun nodig. Vandaar dat ze langs een rekje worden gepoot. Nou moet ik zeker zo diep graven als wc-rollen hoog zijn maar ik doe het zelfs nog iets dieper zodat ze goed kunnen wortelen, want het is hier erg droog en dan hebben ze wat meer vocht. Ik ga de wc-rollen even verdelen. De plantjes zijn niet allemaal even hoog want het zaad kiemt wat onregelmatig. Dat is heel natuurlijk want daarmee beschermt de plant zichzelf voor verschillende klimaattoestanden. Dus als het even mooi weer is om te kiemen dat kiemt er wat en en een paar dagen later als het weer anders is dan kiemt er ook weer wat zodat er altijd periodes zijn waarbij het zaad zich goed om kan ontwikkelen.
Na het planten stort ik de geul dicht met de uitgegraven grond en dan zie je niks meer van die wc-rollen. Die vergaan gewoon en zijn al bezig te vergaan. Dat gaat heel makkelijk je ziet het al bij sommige wc-rollen die uit elkaarvallen puur van het vocht.
De rest van de plantejs komen aan de andere kant van het rekje. Het is gelukkig nog niet zo droog als andere jaren in het voorjaar want het is heel slecht voor de capucijners en dan verdrogen ze heel snel. Dan moet je continu water geven. Ja, en dat schiet er wel eens bij in, dus ik ben er best blij dat het wat anders is dit voorjaar. Ik probeer de plantjes een beetje om een om te zetten zodat ze elkaar niet in de weg staan. Peulvruchten zijn wat ze noemen gulzige planten. Ze lusten best wel wat mest denk maar aan de Lathyrus, de reukerwt die doet het ook altijd beter met mest maar verder is het eigenlijk natuurlijk dezelfde plant. Deze capucijners en doperwten geven meer vruchten. De bloemen zijn iets minder mooi. Ik plant ze hier iets dichter op elkaar want ik vind het ook zonde om ze weg te gooien en hier staan er toch wel een paar tussen waar maar een zaadje van is gekiemd.

Labelen en inwateren

Nou, label d'r aan. Die bind ik tegenwoordig aan het rekje vast, want de vogels die gaan er anders gewoon mee aan de haal. En dan is het nog een kwestie van water geven.
En nou moeten ze het zelf doen! En jullie ook; zo begin je met peulvruchten super makkelijk!

Anne Marie van den Braken