Barneveld

Floriade

De organisatie van de Gloei & Bloei Barneveld tuinreizen is dit jaar in handen van Carry, Riki en Maas. In samenwerking met Van Kooten Reizen is er een drietal reizen georganiseerd. Woensdag 1 juni was de aftrap.

Een flink gevulde bus vol enthousiaste Groei & Bloeiers ging op reis naar De Floriade in Almere. En dat men enthousiast was bleek wel uit het feit dat de bus nog amper geparkeerd was en de reizigers gelijk voor de deuren stonden. Aan het weer lag het niet, in Barneveld begon de dag zonnig. Onze capabele chauffeur loosde ons fileloos binnen drie kwartier naar Almere, echter onderweg kregen we te maken met een heuse wolkbreuk. Dit heeft de dag niet verpest, want toen de laatsten uit de bus stapten was de regen al zo goed als verdwenen.

Filmpje

De organisatie was helemaal top, de toegangskaart werd in de bus uitgedeeld en zo kon iedereen met zijn eigen reisgenoten of in een spontaan gevormd groepje op eigen gelegenheid het park gaan verkennen. Hevig turend op de plattegrond zochten enkelen de meest effectieve route, anderen liepen doelloos rond en wandelden zo naar de punten die interessant leken. Het was niet druk in het park, en met het fotogenieke weer was het mogelijk prachtige foto’s te maken zonder teveel mensen op de achtergrond. Van de foto’s die ik maakte heb ik een filmpje gemaakt, deze is hieronder te bekijken.

Kabelbaan

Een letterlijk hoogtepunt was de rit met de kabelbaan, vanuit hier was het hele terrein goed te bekijken. Het mooist vond ik de tuinen op Green-Island, prachtige kleuren en composities. De tuinen, die op zichzelf al kunstwerkjes waren, werden afgewisseld met de meest bijzondere kunstwerken. In het Urban-District kon je landenpaviljoens bezoeken waar landen hun cultuur, planten, bloemen en lokale innovaties laten zien voor groenere steden. Want dat is wat de Floriade wil laten zien: ook een stad kan leuker, mooier, groener en duurzamer gemaakt worden. Het Floriade terrein is daarom zo aangelegd dat na de expo op hetzelfde terrein een prachtige groene woonwijk kan ontstaan, een zeer duurzaam vervolg op de Floriade. Dat hebben ze goed bedacht!

Alles gezien?

We hebben heel wat afgewandeld deze dag, mijn stappenteller gaf aan het begin van de middag al aan dat mijn stappendoel werd gehaald. Of we alles gezien hebben? Ik denk het niet. Is het de moeite waard om nog een keer te gaan? Zeker, de natuur is geen dag hetzelfde, over een paar maanden zal het park er heel anders uitzien, zullen andere planten schitteren. Een aanrader? Natuurlijk, ga ook naar de Floriade want dat is echt een plaatje en een mooi dagje uit. De chauffeur startte om stipt 17.00 uur zijn bus, gelukkig was iedereen ruimschoots op tijd, en toerde weer terug naar Barneveld. Op de terugweg zongen we voor Carry die deze dag haar verjaardag vierde. Vervolgens werd het rustig in de bus, iedereen was aan het nagenieten van deze bijzondere (en ook vermoeiende) dag in de buitenlucht. Hier en daar gingen wat oogjes toe en was een licht gesnurk te horen…

Yvonne van Riet