Drukke tijden voor ons groei en bloeiers want nu het weer zo mooi is genieten we van onze (moes)tuinen. Echter al dit moois zou er niet zijn als we de afgelopen jaren/maanden/weken/dagen niet hadden geploeterd in onze tuin. En klaar zijn we nooit, er is altijd wel weer iets te snoeien, te (ver)planten, verwijderen en te bestrijden. Maar waarschijnlijk genieten we ook van al deze taken; het is niet alleen het resultaat dat telt maar ook de weg ernaartoe waarvan we kunnen genieten. Dat laatste geldt zeker voor de groep zaai-cursisten die de afgelopen maanden onder leiding van Ellen Lubbers aan de slag is gegaan met zaaien. Afgelopen zaterdag mocht ik even aanschuiven en de resultaten bekijken.
De groep cursisten ( feitelijk waren er twee groepen) zijn de afgelopen maanden 3 maal bij elkaar geweest bij Ellen in de kas om de ins en outs te leren over het zaaien. Uiteraard werd het geleerde gelijk in praktijk gebracht, iedereen zaaide de speciaal door Ellen uitgekozen zaden, verzorgde de eigen gezaaide zaailingen en uiteindelijk werden al die zaailingen onderling verdeeld zodat iedereen een grote verscheidenheid aan miniplantjes mee naar huis kon nemen.
Ik trof de dames genietend van een kopje koffie met wat verleidelijk lekkers ( want de catering in huize Lubbers is helemaal top) op een zonnige zaterdag, vlak voor aanvang van het laatste deel van de driedelige cursus. Uiteraard stonden ze te popelen om aan de slag te gaan met de meegebrachte zaailingen maar ik wist nog net de beste leermomenten en tips te ontfutselen en die deel ik graag.
Er bestaat speciaal potgrond om in te zaaien, Ellen maakt het zelf door normale aarde te vermengen met vermiculiet. Zelfs oude potgrond zou je op deze manier kunnen ‘pimpen’ en is dan prima zaaigrond. Potgrond laat je voor gebruik op kamertemperatuur komen, dus niet zaaien in koude potgrond! Na het zaaien duivengrit over de grond strooien zodat de grond niet doodslaat.
Water geven van de zaailingen die je bij voorkeur ‘van onderen’, dus niet de aarde bewateren maar de potjes in een bak zetten zodat je water in de bak kunt doen en de zaailingen wortels naar beneden maken om bij het vocht te komen. Planten kunnen in die bak ook op een vlondertje staan zodat ze niet te natte voetjes krijgen. Het water is bij voorkeur op kamertemperatuur dus niet koud.
Een goede administratie van alles wat je zaait is erg belangrijk en zorg dat je alles van een label voorziet. Een goede planning is daarbij erg belangrijk, je moet het zaaien echt goed voorbereiden.
De baby’s nemen naar verloop van tijd ( als ze allemaal in een eigen potje zitten) best veel ruimte in. Veel zaailingen moeten lang binnenblijven dus zorg dat er plek is op vensterbanken en andere ruimtes, en denk er aan de zaailingen te blijven verzorgen ook als ze in een ruimte staan waar je niet vaak komt. Ellen vertelde dat ze soms een uur eerder opstaat om alles water te geven. Zelf planten zaaien en verzorgen is een tijdrovend karweitje.
Goed materiaal en geduld, het kan soms erg lang duren voor zaad ontkiemt wees geduldig en leer van eventuele missers. Zorg voor goede ( biologische) zaden en schoon gereedschap.
De zaaigroep heeft ongelooflijk veel geleerd, van Ellen van elkaar en natuurlijk van de ervaring van het zelf zaaien en verzorgen van de zaailingen. Namens de cursuscommissie bedanken we Ellen nogmaals voor haar tijd en enthousiasme.
Omdat we door willen gaan met zaaien, kennis delen over zaaien, zaden willen ruilen, zaden willen verzamelen is het idee geopperd om een zaai whatsapp groep te beginnen. Deze whatsapp groep zal ontstaan vanuit de zaai cursus groep, echter andere leden van Groei en Bloei Barneveld willen we de gelegenheid geven zich bij deze groep aan te sluiten. Mocht je interesse hebben kun je een berichtje sturen naar Yvonne 06 11 27 69 06