Barneveld

Januari: de maand van de Amaryllis

Niet alleen tijdens de Kerstdagen kan je genieten van deze langstelige schoonheid, maar ook nu is deze beauty tot eind maart verkrijgbaar bij de betere bloemist.

De Hippeastrum, oftewel ridderster ontleent zijn naam aan de stervormige bloemen. De Amaryllis geldt van oudsher als symbool voor trots en betovering.

Amaryllis op de vaas

De Amaryllis heeft geen blad. Twee weken op vaas is goed mogelijk. Het vaasleven is zo lang, omdat de knoppen op de steel niet allemaal tegelijk in bloei staan. Snij de stelen schuin aan en zet ze in schoon water. Snij om de paar dagen een stukje van de steel; de houdbaarheid is dan zeer goed. De Amaryllis heeft bolbloemvoeding nodig maar verdraagt wel gewone snijbloemenvoeding als het in een gemengd boeket zit.

Door uitgebloeide kelken weg te nemen verhoog je de sierwaarde. Als je de Amaryllis uit de vaas haalt zit de steel vol water. Omdat de bloem sterk naar het licht groeit, kan ‘ie uit balans raken en de vaas/pot omvallen. Door je bloemstuk regelmatig te draaien houd je het werkstuk mooi in balans.

Voor een langere houdbaarheid kan een stok uitkomst bieden. Plaats zo’n stok of breinaald in de holle steel, zodat de Amaryllis niet zo snel ombuigt. Combineer bij voorkeur met blad of andere sterke bloemen.

En als je in arrangementen steekschuim gebruikt, kan je dit het beste even voorprikken.

Bloemstuk met graspluimen

In dit bloemstuk heb ik de Amarylissen gecombineerd met enkele grote graspluimen, die overigens ook op zich staand een prachtig stuk vormen.

Heb je ook iets met de Amaryllis gemaakt? Deel de foto's je werkstuk op onze facebook pagina of mail ze naar info(at)barneveld.groei.nl.

Houd de site in de gaten wanneer de bloemschiklessen en workshops van start gaan.
Lieve groeten van Vera de Boer