Barneveld

Leucothoe

Tijdens de ledenavond van november 2009 werd de plant van de maand december door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Hij vertelt het volgende:

Goedenavond Dames en Heren,

Vanavond wil ik voor u een bijzonder sierheestertje presenteren als plant van de maand december, namelijk Leucothoe.

Leucothoe

Leucothoe, is een groen blijvende lage heester,die van nature voor komt in Oost Azië en in Noord en Zuid Amerika, en vormt een geslacht van ongeveer 45 soorten. Een Nederlandse naam heb ik hier niet voor kunnen vinden.

Leucothoe  is familie van de ericaceae.
In Nederland worden enkele goed winterharde soorten, maar vooral schitterende cultivars gekweekt.

Ik zal voor u de mooiste beschrijven.

Leucothoe walteri

Leucothoe walteri  heeft lange, lancetvormig, glanzend groen blad, en verkleurd in de herfst naar wijnrood.  En kan ongeveer 1 meter hoog en breed worden. (met dank aan Józef Babij voor de foto)

Leucothoe walteri Rainbow

Leucothoe walteri 'Rainbow' heeft crèmekleurig blad, geel en roze gevlekt. Verkleurt niet in de herfst en wordt niet hoger dan 80 cm.

Leucothoe Zeblid of Scarletta

Leucothoe Zeblid of Scarletta is de meest bekende, hij heeft langwerpige bladeren die eerst bronskleurig en later groen worden. De jonge twijgen zijn fel rood. Hij wordt ongeveer 60 cm hoog.

Leucothoe keiskei Royal Ruby

Leucothoe keiskei Royal Ruby is zeer compact en is na 10 jaar pas 40 cm hoog
en is in de winter opvallend wijnrood.

Leucothoe axillaris Curly Red

Leucothoe axillaris Curly Red is een opvallende nieuwe soort met krullend blad dat verschillende kleuren draagt door het seizoen heen. In de herfst kleuren de bladeren van rood naar paars. Door zijn compacte groei past hij in elke tuin.

Grondsoort

Alle genoemde cultivars vragen een zure grond, die goed doorlatend is .Ze kunnen goed tegen schaduw, maar de grond moet wel vochtig zijn.  Voor een mooie herftverkleurig heb je weer wat zon nodig.

Bloei

In mei- juni bloeien ze met witte of roze urnvormige bloemen, die veel op de bloemen van Pieris lijken. De vruchten zijn kleine zaaddozen met veel zaden.

Snoei

Snoeien kan men het beste in Juni, na de bloei doen, door het oude hout weg te knippen ontstaan er mooie nieuwe takken.
Leucothoe is een frisse visueel aantrekkelijke plant die goed in vakken geplant kan worden, maar ook zeer geschikt is om in de wintermaanden uw bloembak mee te vullen.