Barneveld

Prunus

Tijdens de ledenavond van februari 2009 werd de plant van de maand maart door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Hij vertelt het volgende:

Goedenavond, dames en heren,
Deze keer hebben we niet voor één plant als plant van de maand gekozen, maar voor meerdere planten van het soort Prunus.

Prunus is een enorm gevarieerd geslacht met 430 soorten voornamelijk bladverliezende sierbomen, fruitbomen, heesters en vaste planten. Ze komen voornamelijk op het noordelijk halfrond voor.

Sierkers

De Nederlandse naam is bij u allen wel bekend als de sierkers.
Onder de sierheesters zijn vele soorten met de zo geliefde vroegbloeiende roze of witte lentetooi. De vroegbloeiende soorten zijn deze keer de plant van de maand.
De sierwaarde van deze groep kleinbloemige, redelijk laagblijvende sierkersen is de enorme bloeirijkdom in de maanden februari, maart en april. De bloeiende struikjes vallen extra op doordat de bloemen bloeien voordat het blad komt.

Winterhardheid

De meeste planten zijn winterhard. Na een nachtvorst periode gaat de bloei opnieuw van start doordat de nog niet uitgelopen bloemknoppen weer gaan bloeien.

Prunus bloemen

De bloemen zijn wit, roze of wit met een roze hart. Ze hebben enkele of gevulde bloemen en hebben meestal een mooie herfst kleur.

Snoei

De struikjes worden maximaal twee meter hoog, maar kunnen ook twee meter breed worden. Ze groeien in iedere goed doorlatende grond.
Let er bij het kopen op dat de planten van stek gekweekt zijn, dan heeft u geen wildopslag en zijn ze minder ziektegevoelig.
Hoewel er weinig in gesnoeid hoeft te worden kunt u dit het beste in de winter of direct na de bloei doen.

Prunus namen

De meeste planten hebben van die mooie, maar moeilijk uitspreekbare Japanse  namen. Wat dacht u van deze plant; Prunus incisa Kojou-no-mai. Een absolute dwergvorm, hij bloeit van april tot mei met prachtige wit–roze bloemen. De groeiwijze is zeer bizar, de jonge takken worden zig-zag gevormd en in de herfst krijgen ze een bordeaux–rode kleurschakering.

Prunus nipponica Brillant

Ook hebben we nog meegebracht de  Prunus nipponica Brillant. Dit is een nieuw ras uit Duitsland. Het groeit langzaam en bloeit al als jonge plant zeer rijk. De witte bloemen met een roze tint bloeien in april en kunnen als potplant ook gemakkelijk in bloei worden getrokken. Het is een van de beste nieuwe rassen.
Deze soorten worden ook als mimiboompjes op een stam geënt.

Prunus Opkamer

Deze laatste is de op stam geënte Prunus Opkamer die in de kas in bloei is getrokken, maar normaal in april met rood-paarse bloemen bloeit.