Tijdens eenledenavond werd de plant van de maand door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Hij vertelt het volgende:
Vanavond is de plant van de maand de bij u allen bekende Gaultheria procumbens, in het Nederlands ook wel bergthee genoemd.
Gaultheria komt veel voor in centraal Noord-Amerika daar groeit het struikje als bodembedekking in de bossen op zure grond. Hij is dan ook familie van de grote groep Ericaceae, die een sterke voorkeur hebben voor zure niet te droge grond.
Gaultheria is volkomen winterhard, wordt slechts 15 cm hoog en kan 20 tot 30 cm breed worden. Het blad is in het voorjaar donkergroen. Later in de nazomer verkleurt het naar de tinten rood en groen. In juni/juli bloeit het struikje met kleine witte, of iets roze, urnvormige bloemen.
Na de bloei ontwikkelen zich een grote hoeveelheid felrode bessen die tot het voorjaar aan de plant blijven. Die bessen verslijmen op den duur, waardoor het zaadje vrij komt. De bessen zijn gewoon eetbaar.
Van de kleine blaadjes wordt in zijn oorspronkelijk groeigebied in Noord- Amerika vaak thee getrokken. Vandaar ook de Nederlandse naam bergthee. Ook wordt uit het blad "wintergroenolie" gewonnen wat wordt gebruikt tegen reumatische pijnen.
Plant de Gaultheria met veel tuinturf, op een halfschaduwrijke plaats onder hoge heesters. De plantafstand is ongeveer 20 cm om het goed dicht te laten groeien.
Gaultheria wordt breder door middel van kruipende uitlopers. Het is geen woekerende struik en snoeien is niet nodig.
De laatste jaren is Gaultheria procumbens erg in, en wordt rond deze tijd van het jaar bijna overal in verwerkt. In mandjes, schalen, bloembakken, enz. Maar ook binnenshuis in bloemstukken, bakjes en kerststukken.
Voor een tijdelijk verblijf in de huiskamer zijn er twee belangrijke verzorgingstips. De Gaultheria houdt van een vochtige grond en een lichte standplaats. Dan kan hij 4 tot 6 weken goed blijven, maar dan moet hij echt naar buiten of in de vuilnisbak!