Barneveld

Sinocalycanthus

Tijdens de ledenavond van september 2011 werd de plant van de maand door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Hij vertelt het volgende:

Sinocalycanthus  chinensis  is recentelijk (in 1963) gevonden op berghellingen in Oost China, een struik die sterk overeenkomt met de Noord Amerikaanse Calycanthus de specerijstruik. En behoort tot de kleine familie van de Calycantaceae, waartoe ook de Chimonanthus behoort. De verwantschap met het geslacht  Calycanthus is echter zo groot dat de naam in de nabije toekomst hoogst waarschijnlijk zal worden gewijzigd in Calycanthus chinensis.

Sinocalycanthus  chinensis  is een blad verliezende heester die 2 tot 3 meter hoog kan worden, met een wat warrig karakter. De takken zijn grijzig licht bruin. De bladeren zijn licht groen elliptisch tot eivormig, en kunnen wel 20 cm lang worden.

Bloemen

Belangrijk voor de sierwaarde zijn de zeer opvallende alleenstaande bloemen die vanaf eind mei tot eind juni verschijnen, met een tweede bloei rond half augustus. De witte bloemen, zijn 7 tot 10 cm groot en hebben een crème-geel met lichtroze hart. Ze verschijnen op het nieuwe hout en doen me aan de bloem van een Camellia  denken.  Eind van de zomer komen er zaaddozen aan de struik te hangen.

Grondsoort Sinocalycanthus

Sinocalycanthus chinensis is geschikt voor bijna alle goed doorlatende grond die licht zuur is. Op arme grond word de kleur wat bleker en is bijmesten noodzakelijk. Snoeien is bijna niet nodig of in het voorjaar wat lichte vorm snoei.  Geef hem bij voorkeur een plekje achter in de border.

Sinocalycanthus cultivars

Inmiddels heeft men Sinocalycanthus  chinensis  gekruist met Calycanthus  floridus. Het product hieruit heet Calycanthus raulstonii Hartlage Wine.

In onze kijktuin Klein Boskoop staat hij al 2 jaar en hij bloeit de hele zomer met prachtige,  grote, rode bloemen echt mooi  om te zien.  Ik denk dat deze zeldzame plant nog een mooie toekomst voor zich heeft.