Barneveld

Chimonanthus praecox

Tijdens de ledenavond van januari 2008 werd de plant van de maand februari door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Sjaak is voorzitter van de PR (public relations) commissie en tevens van de Open tuinen. Hij vertelt het volgende:

De plant van de maand januari is de Chimonanthus Praecox. Voor de meesten is dit een vrij onbekende plant, en in de zomer is het dan ook een onopvallende verschijning. Maar in de winter laat hij al zijn kwaliteiten zien.

Herkomst Chimonanthus praecox

Chimonanthus praecox komt van oorsprong uit China, waar hij op rotskloven tot op een hoogte van 3000 meter groeit. Hij is familie van de Calycanthaceae (dat is de specerijkruidfamilie) en ook is hij nauw verwant aan de Magnolia familie.

De Nederlandse naam voor Chimonanthus is winterzoet, maar ik vraag mij af als je in een tuincentrum naar winterzoet vraagt of men dan weet wat je bedoelt.

Chimonanthus Praecox kan ongeveer 3 meter hoog en breed worden, de vorm van een volwassen struik doet aan een fontein denken. Hij bloeit van januari tot maart, op het kale meerjarige hout, wat soms wel 3 tot 5 jaar oud moet zijn.

Bloei Chimonanthus

De wasachtige hangende bloemen zijn licht zwavel geel met purper rode binnen bloemblaadjes. Deze bloemen zijn uitzonderlijk geurig en verspreiden gedurende de hele bloeitijd een parfum achtige geur die neigt naar de geur van viooltjes. Een paar afgesneden bloemstelen kunnen de hele kamer vullen met een heerlijk aroma.

De bloemen zijn eetbaar, en de bloemblaadjes zijn aromatisch, en worden in bepaalde soorten thee gemengd.

Winterhardheid Chimonanthus Praecox

Chimonanthus Praecox kan zich ten volle ontplooien tijdens een zachte winter, maar kan temperaturen tot min 20 verdragen. De plant houdt van een beschermde en beschutte plaats, op een zonnige of half-schaduwachtige plek. Zonnige zomers hebben een gunstige invloed op de vorming van de bloemknoppen. In de tuin kan men hem het beste solitair zetten tegen een groenblijvende haag of een beschutte muur.

Het is in de winter een geurbom van zoetige, zwoele aroma?s die men al op 30 meter afstand kan ruiken.

Grondsoort

De struik groeit op iedere grondsoort mits hij goed humusrijk en voedzaam is, ook moet hij kalkrijk en goed doorlatend zijn.

Vermeerderen

Vermeerdering geschied door struik-deling,  en het afleggen van jonge takken. Ook scheuten van wortelopslag kunnen nieuwe planten geven. Zaaien kan men deze struik ook, maar de plant moet minimaal 5 tot 10 jaar oud zijn om vruchtbare zaden te produceren. Die zaden zijn glanzend bruin en zitten verborgen in urnvormige zaaddozen.
De zaden in de vruchten zullen na de bestuiving, wat meestal door kevers plaats vindt, nog een heel seizoen aan de plant blijven , en zijn pas rijp in april-mei van het volgende jaar. Dan worden ze gezaaid, maar de opkomst is niet altijd voorspelbaar.

Snoei

Omdat de plant op meerjarig hout bloeit, kan men hem beter zo weinig mogelijk snoeien, alleen de dunne takjes of de dikke takken die in de weg zitten weghalen, maar dan wel direct na de bloei.

Zo beste mensen ik hoop dat ik u wat enthousiast heb gemaakt voor deze onbekende Chimonanthus Praecox, die een geurende meerwaarde voor u wintertuin heeft.