Barneveld

Magnolia

Tijdens de ledenavond van maart 2010 werd de plant van de maand april door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Hij vertelt het volgende:

Vanavond heb ik voor u een boom die we allemaal kennen, de Magnolia, met als Nederlandse naam de Beverboom, genoemd naar de behaarde kopschubben. Maar de meeste van u noemen hem tulpenboom, omdat de bloemen op tulpen lijken, maar dat is de Nederlandse naam voor Liriodendron.

Magnolia soorten

Magnolia's komen al duizenden jaren voor op onze planeet, het is een groot geslacht van zeker 100 soorten. Ze komen uit Azië en Amerika en zijn nog steeds een van de mooiste heesters voor de lente. Ze groeien uit van kleine tot middelgrote struikvormige bomen. De meeste Magnolia's zijn bladverliezend maar er zijn ook prachtige bladhoudende soorten, denk maar aan Magnolia Grandiflora, jammer dat die bij ons niet winterhard is. De bladverliezende soorten bloeien in het voorjaar, nog voordat het blad verschijnt, met rechtopstaande bloemen.

Magnolia aanplanten

Magnolia's houden van een humusrijke zurige grond en niet te veel kalk, ze hebben een vlezige wortel die men snel beschadigt, koop daarom altijd planten in pot. Magnolia's zijn sterke planten, maar ze houden niet van wind. Kies bij voorkeur een zonnige plek uit. Een beschutte plaats kan voorkomen dat de wind en de nachtvorsten in maart en april de bloemen vroegtijdig beschadigen. Geef ze wel wat ruimte want het kunnen flinke struiken worden. Na de bloei kan men ze als het nodig is flink insnoeien.

Magnolia liliiflora nigra

Zelf heb ik een Magnolia liliiflora nigra staan met prachtige paarsrode bloemen die wel twee keer per jaar boeit, 40 jaar oud, die vijf meter hoog en vier meter breed is (let trouwens even op de spelling met dubbel i, niet Magnonlia liliflora nigra, maar Magnolia liliiflora nigra).

Magnolia stellata

Een wat kleinere cultivar is de Magnolia stellata de ster magnolia bij de meeste van u wel bekend, deze struik wordt niet hoger dan 1,5 meter en de jonge planten bloeien al vroeg met smetloze witte bloemen, een echte blikvanger in het vroege voorjaar.

Magnolia George Henry Kern

Een kruising van Magnolia liliflora nigra en Magnolia stellata is de Magnolia George Henry Kern die ook op jonge leeftijd bloeit, maar dan met roze – rode bloemen  en maar 2.5 meter hoog wordt.

Magnolia Susan

Magnolia Susan is een gezonde, goed piramidaal groeiende Magnolia die in april/mei bloeit met lilaroze bloemen, die ook in de zomer nog een nabloei kan geven.

Magnolia soulangeana

Magnolia soulangeana is het meest aangeplant het is een boom die wel 8 meter hoog kan worden en in april al bloeit met wit/roze bloemen.

Magnolia sieboldii

Een uitzondering is de Magnolia sieboldii, deze kleine boom is een vertegenwoordiger van een groep bladverliezende uit China die in de zomer bloeit met hangende bloemen ,zuiver wit en heerlijk geurend.

Magnolia Elizabeth

Tot slot wil ik U nog wijzen op de nieuwe geelbloeiende Magnolia,s die steeds beter verkrijgbaar zijn.
Een aanrader is de Magnolia Elizabeth een piramidaalvormige kleine boom, 2 tot 3 meter die in Mei/Juni bloeit met prachtige lichtgele, geurende bloemen.

Magnolia Butterflies

Maar Magnolia Butterflies die 4 tot 5 meter hoog kan worden, wordt beschouwd als de beste geelbloeiende Magnolia.