Barneveld

Decaisnea fragesii

Goeden avond allemaal. Vanavond heb ik weer een zeer bijzondere struik voor u uitgezocht het is de:
Decaisnea  fragesii met de Nederlandse naam augurkenstruik, het is geen familie van de eetbare augurk,maar behoort tot de familie van de Akebia-achtigen. Die familie staat bekend om het feit dat de bloemen meer dan een stamper hebben, wat op zich al heel bijzonder is.

Decaisnea fragesii nader bekeken

Decaisnea fragesii komt van oorsprong uit het westen van China en de Himalaya.
De augurkenstruik groeit met sterke opgaande dikke takken. Daaraan zitten de wel 1meter lange stengels met bladeren. De stengels, waar aan de bladeren zitten zijn dieppaars . De bladeren hebben een kenmerkende blauwgroene kleur en zijn aan de onderkant meer blauw dan groen. De bladeren zijn veervormig samengesteld en staan aan lange bladstengels. De gaafrandige bladeren zijn 6 tot 14 cm lang, eirond van vorm en aan de punt wat toegespitst.

Klokvormige bloemen

De augurkenstruik bloeit zeer rijk in mei tot begin juni met sierlijke klokvormige bloemen in lange pluimen.   De pluimen staan omhoog gericht, zijn matgeel met een klein beetje blauw er over heen. Ze zijn wel 2 cm lang en blijven lang aan de struik zitten.

Decaisnea fragesii na de bloei

Na de bloei vormen zich ongeveer 10 cm lange worstvormige  blazen. Deze hebben een metallic blauwgrijze kleur. Als in de herfst de augurkenstruik zijn blad verliest,zijn de zwarte knoppen aan de stengels al goed zichtbaar. Deze knoppen zijn aan de buitenkant bol en een beetje spits en liggen plat tegen de stengel aan.
Decaisnea fragesii is echt een stuik om verknocht aan te raken. Laat u zeker niet weerhouden door de hoogte van 5 meter want dat duurt  jaren.
De augurkenstruik komt het best tot zijn recht als hij solitair staat, en groeit op iedere goed doorlatende grond.

Decaisnea fragesii is winterhard

Hoewel Decaisnea fragesii volkomen winterhard is heeft de struik in het voorjaar de neiging om vroeg uit te lopen en is daardoor wat gevoelig voor late nachtvorsten. Als de koppen wat bevroren zijn knip je de beschadigde delen pas in het begin van de zomer weg net boven een gezond oog.

Decaisnea fragesii een bijzondere plant

Decaisnea fragesii is naar mijn mening een zeer bijzondere plant waar je het jaar rond veel plezier aan kunt beleven.
Deze laatste foto is door mijzelf genomen, dit najaar in de tuinen van Mondo Verde in Landgraaf waaraan een bezoek zeer zeker de moeite waard is.


Als er nog vragen zijn dan kunt u ze nu aan mij stellen.
Ik dank u voor uw aandacht.