Barneveld

Stachyurus Praecox

Tijdens de ledenavond van februari 2010 werd de plant van de maand februari vanwege afwezigheid van Sjaak van Vliet, door Hans Lubbers gepresenteerd. Hans bedankt Sjaak voor het voorbereiden van de tekst. Hij vertelt het volgende:

Goedenavond dames en heren,
Vanavond heb ik voor u een wat zeldzame vroegbloeiende sierheester. De Stachyurus Japonica, met als Nederlandse naam staartaar. Dat is afgeleid van de Griekse woorden stachys, wat aar betekent, en oura betekent staart. En de naam Praecox komt misschien wat bekender voor dat betekent vroeg. Als we de urnvomige bloemen goed bekijken, zien we dat ze aan een stijve, hangende aar in de vorm van een staart zitten.

Groeiwijze Stachyurus Praecox

Van het geslacht Stachyurus zijn slechts vier soorten in cultuur en zijn in oost Aziƫ inheems. Stachyurus Praecox komt uit Japan en is in Nederland vrij zeldzaam. Hij kan bij ons 2 tot 3 meter hoog worden en als hij vrij staat ook zo breed. Hij groeit van nature in vochtige bosgrond in de halfschaduw. Heeft dunne, afstaande, roodbruine, glanzende twijgen.

Kleur en bloei

Stachyurus Praecox is eenhuizig dat wil zeggen dat man en vrouw in hetzelfde huis wonen. Het blad is ovaal enigszins hartvormig. Stachyurus Praecox valt op door zijn lange, volle, heldergele bloemtrossen aan de 5 tot 8 cm lange aren, die in maart aan de plant verschijnen, voordat het blad er is.
Na de bloei loopt het blad een beetje rood uit wat later groen wordt. In de zomer is het een onopvallende heester. Als het herfst wordt lijkt de plant zijn tekortkoming van de zomer goed te willen maken want dan verkleurt hij naar vlammend rood. Vanaf november valt het blad af en worden de bloemknoppen al duidelijk zichtbaar In de loop van de winter worden de knoppen steeds dikker en als de winter niet te koud is zal hij uitbundig bloeien.

Grondsoort

Stachyurus Praecox houd van een voedselrijke, niet te droge grond. Hoewel de plant hier winterhard is kan hij toch het beste op een beschutte plaats geplant worden. Als de plant te groot wordt kan men hem direct na de bloei snoeien. Het is een gezonde plant die van ziekte of plagen geen last heeft, zelfs niet van bladluizen.
Stachyurus Praecox is een van de mooiste vroegbloeiende heester die ik u van harte kan aanbevelen.