Barneveld

Winterwandeling in het Schaffelaarsebos

Op 21 januari was het eindelijk zover: we maakten een prachtige wandeling in het Schaffelaarse Bos. Na een weekje uitstel (vanwege het slechte weer op 14 januari) verzamelde een grote groep zich rond half elf op de parkeerplaats. Wat fijn dat we met zoveel waren op de allereerste Groei en Bloei activiteit van 2023.

Onze Gids was Gerjan Grebolder, oud –gemeentearchivaris van Barneveld. Hij vertelde dat het Schaffelaarse Bos in feite geen bos is maar een landgoed. Oorspronkelijk stond er op de koeweide een landhuis dat werd bewoond door een rijke familie. Gerjan leidde ons door het bos en vertelde op diverse plekken over de geschiedenis van het landgoed. Hij had vele prenten meegenomen en op allerlei interessante plekken liet hij zien wat er in een ver verleden op die plekken te zien was. Heel interessant, zo’n plek komt tot leven als je iets weet over de geschiedenis…

Het kasteel is nog niet zo oud, we vonden de ‘eerste steen’ uit 1852. We konden niet naar binnen maar toen we gluurden door de ramen zagen we een prachtig plafond want inderdaad doet denken aan een eiertray. 

We eindigden in restaurant Het Schaap waar we een kopje koffie dronken met een flink stuk appelgebak… ik had geen ‘lunch’ meer nodig! Riki bedankte iedereen voor zijn/haar aanwezigheid en beloofde dat een dergelijke wandeling een jaarlijks terugkerend fenomeen zal worden. Een filmpje en enkele foto's ter herinnering aan deze prachtige wandeling vind je hieronder.