Barneveld

Akebia quinata

Tijdens de ledenavond van april 2013 presenteerde Sjaak van Vliet zoals gebruikelijk de plant van de maand. Sjaak is zowel voorzitter van de PR (public relations) commissie als de commissie  Open tuinen. Hij vertelde het volgende:

Schijnaugurk

Goeden avond dames en heren,
Vanavond heb ik een bijzondere klimplant voor U de Akebia quinata.
Akebia quinata is een opvallende klimplant die in het wild voorkomt in China, Japan en Korea.
De Nederlandse naam is schijnaugurk en hij behoort tot de familie van  de lardizabalacaea waartoe  ook de Decaisnea fragesii behoort. Het is een houtachtige bladverliezende slingerplant die goed als klimplant voor een pergola kan dienen. De plant kan vrij groot worden en heeft een stevige steun nodig.

 

paars-rode bloemen vanaf begin van de lente

Akebia quinata heeft vijftallige, handvormige bladeren die ovaal tot eirond zijn, kort gesteeld en voelen een beetje leerachtig aan. In zachte winters is de plant zelf half groenblijvend.  De ranken zijn violetbruin van kleur. Vanaf het begin van de lente hangen de paars-rode bloemen in kleine,  lange trosjes vanuit de bladoksels naar beneden. Ze hebben geen kroonblaadjes en bevatten ook geen honing, maar ruiken intens lekker. De bloemen zijn eenhuizig. De vrouwelijke bloemen staan aan de basis van de bloemtros, de kleinere mannelijke bloemen aan de top.

eetbare worstvormige vruchten

Bij een hete zomer worden de bloemen gevolgd door worstvormige vruchten, die een purperblauwe kleur hebben. Ze kunnen  5 tot 10 cm groot worden en zijn eetbaar, maar niet erg lekker. In de kern van de witte pulp zitten honderden zwarte zaden. Voor een goede kruisbestuiving heb je meerdere planten in de buurt nodig.
Akebia quinata stelt geen bijzondere eisen aan de bodem ze verdraagt elke vochtige goed doorlatende grond en zijn betrekkelijk droogte resistent. Zet de plant direct op de juiste plaats want hij is moeilijk te verplanten. Jonge planten tijdens de winter wat afdekken maar oudere planten zijn volkomen winterhard.

door snelle groei is snoeien noodzakelijk

Akebia groeit snel tot een flinke bos en enig snoeiwerk is noodzakelijk. Knip na de bloei de zijscheuten voor de helft terug om de vorm een beetje te behouden. Ook kan men hem in Februari tot 1 meter terug knippen maar dan krijgt u dat jaar weinig of geen bloemen. Maar u kunt hem ook vrij in een boom laten klimmen dan kan het een geweldig bos worden.