Barneveld

Wisteria - Blauwe Regen

Tijdens de ledenavond van maart 2011 werd de plant van de maand maart door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Hij vertelt het volgende:

Goedenavond dames en heren,
Vanavond gaat mijn lezing over de Wisteria, met als Nederlandse naam blauwe regen. Hoewel dat een beetje misleidend is want ze zijn er ook in het wit, roze en paars.

Wisteria is een geslacht van 10 winterharde klimmende soorten die van oorsprong komen uit Azië, Noord Amerika, Japan en China. Het zijn krachtig blad verliezende lianen, met grote vlinderbloemen, die in lange hangende trossen aan de ranken hangen. De bloemen hebben een klokvormige kelk. De bloemkroon bestaat uit grote terug geslagen vlaggen. Ze bloeien van mei tot half juni. De vrucht is een grote meerzadige peul.

Standplaats

Wisteria’s hebben het liefst een goeddoorlatende grond en een plek op het zuiden, waar minimaal zes uur de zon kan komen. Door zijn stevige lianen hebben ze een robuuste pergola nodig. De sterke groei kan men in toom houden door in de zomer de overtollige zijtwijgen helemaal weg te knippen. Hierdoor wordt ook de vorming van de bloemknoppen bevorderd.

Vermeerderen

Vermeerdering vindt plaats door stekken of enten, zaaien moet beslist worden afgeraden want als ze ooit bloeien kan het wel 10 jaar duren. Neem nooit wortelscheuten of uitlopers want dan heeft u wellicht een plant afkomstig van de wilde onderstam.

Wisteria sinensis en Wisteria Floribunda

Vanavond hebben we het over de in Nederland meest voorkomende soorten, de Chinese Wisteria sinensis en de Japanse Wisteria Floribunda.
De Chinese Wisteria sinensis heeft wat kortere, volle bloemtrossen die 20 tot 30 cm lang kunnen worden. De ranken groeien linksdraaiend tegen de klok in. De meeste cultivars bloeien voordat de bladeren uitlopen.

Wisteria sinensis Prolific

Eén van de mooiste soorten is de Wisteria sinensis Prolific die zeer rijkbloeiend is. De lilablauwe bloemen geuren aangenaam en verschijnen in lange, puntige trossen. Bij het uitlopen is het blad  bruingroen.

Zelf hebben we in onze tuin klein Boskoop twee bijzondere exemplaren staan. Een vergeten exemplaar die 40 jaar lang zich een weg heeft gebaand door een groot bos van blauwe sparren, en ieder jaar daar weer prachtig staat te bloeien. De lianen bij de stam hebben een doorsnede van meer dan 10 cm.

Het andere exemplaar is een boom op stam waar de stam is gemaakt van in elkaar gedraaide ranken.

Wisteria sinensis Alba

Wisteria sinensis Alba is een witte cultivar met bloemtrossen van zo’n 20 cm lang.

Wisteria sinensis Caroline

Wisteria sinensis Caroline heeft dikke, lange, donkerpaarse, geurende bloemtrossen die wel 30 cm lang kunnen worden en vroeg bloeien.

Wisteria sinensis Rosea

Wisteria sinensis Rosea heeft lange trossen met roze bloemen.

Wisteria floribunda Longissima Alba

De Japanse blauwe regen de Wisteria floribunda klimt met de klok mee. De bloemtrossen van deze sterke groeier kunnen wel 80 cm lang worden maar zijn minder vol en dragen kleinere bloempjes.
Enkele populaire cultivars zijn:

Wisteria floribunda Longissima Alba is wit met hele lange trossen.

Wisteria floribunda Pink Ice

Wisteria floribunda Pink Ice heeft lichtroze bloemtrossen.

Wisteria floribunda Macrobotrys

En tot slot de Wisteria floribunda Macrobotrys die heeft hele lange trossen met paarsblauwe bloemen.
Als tip wil ik u nog meegeven, geef wat meer geld uit en koop een plant in pot met bloem dan weet u zeker dat u de goede heeft.