Barneveld

Callicarpa boddinieri Profusion

Tijdens de ledenavond van oktober 2007 werd de plant van de maand november door Joost Bremmer gepresenteerd. Joost is werkzaam bij Intratuin Barneveld. Hij vertelt het volgende:

Samen met Intratuin Barneveld hebben we deze maand gekozen voor de Callicarpa boddinieri Profusion. Als voorbeeld staan er enkele planten, die aan het eind van de avond onder de aanwezigen worden verloot.

Callicarpa

Eigenlijk is de callicarpa maar een hele saaie plant. Het grootste deel van het jaar valt er niet veel aan te zien, maar in het najaar krijgt hij zijn prachtige paarse bessen. Als het blad van de plant afsterft komen deze bessen tevoorschijn. Van de Callicarpa bestaan slechts vijf verschillende cultivars. De profusion wordt wat hoger, zo'n 2 meter.

Grondsoort

De Callicarpa heeft een hekel aan vorst. Vooral in zijn eerste jaren is hij vorstgevoelig en moet wat bescherming in de winter hebben. Jonge planten moeten dan ook afgedekt worden. Verder heeft hij een hekel aan te vochtige grond.

Bessen

Rond juli-augustus staat de plant in bloei, maar dat is zeer onopvallend. Echter rond oktober komen er bessen aan de plant die vrij snel paars kleuren. Hij houdt zijn bessen tot ongeveer februari, waarna ze er vanzelf afvallen. Veel angst voor vogels hoef je niet te hebben, zij zullen de bessen meestal laten hangen.

Plaats

Naast de Profusion is er nu ook een nieuwere soort die lager blijft (ca. 75 cm hoog), die wat meer op de voorgrond gebruikt kan worden. De Callicarpa boddinieri Profusion is meer geschikt voor de achterzijde van de border.