Barneveld

Ilex

Tijdens de ledenavond van oktober 2009 werd de plant van de maand november door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Hij vertelt het volgende:

Goedenavond Dames en Heren,

De eerste nachtvorst hebben we alweer gehad, en ook de najaarsstorm helpt mee dat de bladeren eerder van de bomen afvallen.
Nog even kunnen we van de mooie najaarskleuren genieten en dan is het al weer voorbij. Maar dat geld niet voor de plant van de maand Oktober de Ilex, bij u allen bekend als de hulst boom.

 

Ilex

Ilex behoort tot de familie van de Aquifoliaceae. Er zijn ongeveer 400 soorten bekend en talloze variĆ«teiten. Er zijn bladverliezende, en wintergroene soorten.  Ilex komt van nature bijna over de hele wereld voor. Met uitzondering van Noord Amerika en AustraliĆ«. Ilex heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan Quercus ilex die veel in het middellandse-Zeegebied voor komen.
De inheemse hulst Ilex aquifolium is een van de weinige wintergroene heesters die van oudsher in onze landstreken groeit. Deze hulst is bekend door zijn glanzend groene bladeren en stekelige randen, en is geliefd door zijn fel rode bessen.

Mannen en vrouwen

Plant u een hulst voor deze mooie bessen, dan kunt u bij de vrouwelijke planten het beste een mannelijk exemplaar zetten. Ook zijn er zelf bestuivende soorten, zoals Ilex aquifolium  J.C. van Tol, Pyranidalis, en Alaska. Maar ook bij deze soorten krijgt u een groter aantal bessen als er een man in de buurt staat. Zijn we toch ergens nog goed voor.
Hulst is meestal tweehuizig; mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien niet aan de zelfde plant. In mei ontwikkelen zich kleine witte bloemetjes, die in de oksels ontstaan en in bosjes verschijnen. Ze hebben een vijfgelobde kelk met een witte, gespleten kroon en vier of vijf meeldraden, die aan het vruchtbeginsel kleven. In de rode bessen zitten twee tot acht zaden.

Grondsoort

Ilex houdt van een goed doorlatende zand- of leemgrond, en kan het beste vroeg in het voorjaar geplant worden. Zet hem wel gelijk op de goede plaats, want hij is moeilijk te verplanten.  Een plaats in de volle zon bevordert de kleuren van de bonte soorten.

Snoei

Hulst verdraagt een sterke snoei. Vorm snoeien doet men in het voorjaar, en hagen snoeit men aan het einde van de zomer.
Tot slot wil ik u nog een aantal mooie soorten noemen die u weer op onze website kan na lezen.

Ilex aquifolium Bacciflava

Goede soorten met groene bladeren en rode bessen heb ik u al genoemd, maar Ilex aquifolium Bacciflava wil ik u niet onthouden, die krijgt prachtige gele bessen, wat heel mooi met de plant combineert.

Ilex aquifolia Madame Briot

Een mooie soort, met goudgeel blad, is Ilex aquifolia Madame Briot, goed winterhard, een vrouwelijke plant met oranje-rode bessen.

Ilex aquifolia Golden van Tol

Ook Ilex aquifolia Golden van Tol is goud-bont en zelf bestuivend

Ilex aquifolia Silver Queen

Een mooie zilver-bonte soort is Ilex aquifolia Silver Queen die anders dan de naam doet vermoeden mannelijk is en geen bessen draagt.

Ilex aquifolia Ferox Argentea

Een dwerg hulstje, zeer geschikt voor de kleine tuin is Ilex aquifolia Ferox Argentea een mannelijke plant met room-wit gerand, donker groen blad. Ook wel stekelhulst genoemd.

Ilex crenata Convexa en Convexa Golden Gem

Nog een wat kleinere plant is de Ilex crenata Convexa en Convexa Golden Gem. Die zeer goed is voor haagjes en voor vormsnoei.

Ilex meservea

Zeer geschikt voor dichte hagen zijn de Ilex meservea, de blauw hulst, in het bijzonder de nieuwe Ilex meservea  Heckenpracht  soorten.

Ilex Verticillata

Als laatste de Ilex Verticillata, een bladverliezend struikje wat er niet uitziet als hulst, maar rijk bezet is met rode bessen op het kale hout. Speciaal gekweekt voor de kerst. Maar ook hier moet een man bij.