Barneveld

Clematis

Clematis is een geslacht van 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende, bladverliezende of groenblijvende. houtige klimplanten met mooie opvallende bloemen. Elk jaar komen er zo'n 30 nieuwe soorten bij. Dit geeft wel aan hoe populair ze zijn. Ook zijn er bodemdekkende soorten die in de vaste planten border toegepast kunnen worden.

De naam Clematis

De naam Clematis komt van het Griekse woord  klema  dat wingerd of rank betekend.
Als plant van de maand hebben we gekozen voor Clematis montana groep.

Himalaya

Clematis montana is afkomstig uit de Himalaya en groeit daar in de bossen op een hoogte van 1800 tot 4000 meter. De krachtig groeiende plant kan in een jaar wel 6 tot 9 meter groeien. Ideaal voor het laten begroeien van grote oppervlakten zoals schuurtjes, pergola's maar ook oude bomen.

Grondsoort

Clematis montana groeit op iedere grondsoort, het liefst in de schaduw en is zeer geschikt om aan de noordkant  te planten. Ze zijn voldoende winterhard en kunnen temperaturen tot -20 goed doorstaan. Ook zijn ze minder gevoelig voor de verwelkingziekte.  Indien nodig kunnen de planten na de bloei sterk worden ingesnoeid.

Bloei

De bloei in het voorjaar is geweldig, in de maanden April/mei kleuren vele gevels en pergola's roze, en ruikt het een beetje naar vanille.

Nieuwe Clematissen

De komende jaren komen er nieuwe gevulde soorten op de markt zoals,
Clematis montana Rosebud en de dubbele witte Clematis montana Double Delight. De namen hoeft u niet op te schrijven want u kunt ze nakijken op onze eigen website.

Zoals altijd zijn deze planten weer door Intratuin Barneveld ter beschikking gesteld voor de verloting, waarvoor onze hartelijke dank. Ook krijgt u weer 25% korting als u de bon uit ons boekje inlevert bij aankoop van alle Clematis montana in soorten.

Gedicht

Tot slot wil ik U nog een mooi gedicht voorlezen over Clematis Montana.

Duizenden knoppen gaan ontluiken,
worden straks een roze pracht,
na misschien een enkele nacht,
zal ik de bloemen kunnen ruiken.

Duizend knoppen staan op springen,
voorjaarsweelde, wat een feest,
nooit zijn het er zo veel geweest,
knoppen die elkaar verdringen.

Duizend knoppen, zoveel ranken,
dicht van bloesem, zwaar van vracht,
in hun prille kledendracht,
reiken ze naar de wolkenbanken.

Duizend knoppen, opengeloken,
een tapijt van lichtend roze,
in hun feestelijk dos,
hebben ze de lente aangestoken.


Duizend bloemen, groot festijn,
wat een weelde zal dat zijn.