Barneveld

Clerodendrum trichotomum

Goedenavond dames en heren, Tijdens onze excursie van 28 augustus zagen we in de tuin van de Villa in Persingen een prachtige boom staan waar ik even moest nadenken over de naam. Het bleek de Clerodendrum trichotomum te zijn een prachtige plant die van Juli tot September bloeit.

Pindakaasstruik

Het geslacht Clerodendrum met als Nederlandse naam kansenboom of pindakaasstruik, kent een paar honderd soorten die alle afkomstig zijn uit China en Japan maar er zijn  maar 2 soorten die het in ons land goed doen dat zijn de Clerodendrum trichotomum en de Clerodendrum bungei.

Clerodendrum trichotomum is een warrig groeiende bladverliezende heester die uit kan groeien tot een kleine boom die 4 meter hoog kan worden. De eerste jaren worden alleen de takken en de hartvormige toegespitste bladeren gevormd. Na jaren neemt de struik een boomachtige vorm aan met een afgeplatte kroon.

Na een paar jaar verschijnen de bloemen in grote hoeveelheden aan de plant, het zijn losse bundels stervormige, witte bloemen vanuit de rode kelkbladeren. De parfumachtige geur van de bloemen, die vaak tot meters ver reikt, is na een zonnige dag een dankbare herinnering in de zwoele avonduren. Na de bloei worden er staalblauwe bessen gevormd, die sterk tegen de rode kelkbladeren afsteken.

Clerodendron trichotomum

Clerodendrum  groeit op iedere goed doorlatende, humusrijke grond. Het liefst in de volle zon of halfschaduw. Hoewel hij iets vorstgevoelig is kan hij onze winters goed doorstaan. De snoei bestaat dan ook in het voorjaar uit het wegknippen van de afgestorven takken, dat is niet nadelig want hij bloeit op eenjarig hout.

Clerodendron trichotomum var. Fargesii schijnt iets winterharder te zijn maar de bloemen zijn minder opvallend en hebben minder kleur.

Clerodendrum trichotomum Variegatum is een mooie bontbladige variƫteit.

Clerodendrum bungei

Clerodendrum bungei is de minst winterharde soort maar toch als vaste plant redelijk goed in onze tuinen te handhaven. Elk voorjaar verschijnen er kruidachtige stengels met donker, later naar groen verkleurend blad. Opvallend is de pindakaaslucht, die van het hartvormige blad afkomt. De sterk geurende bloemen verschijnen niet allemaal tegelijkertijd, maar over een langere periode. Ze vormen grote, bolle bundels met stervorige bloemetjes, die een dieproze kleur hebben. Normaal gesproken verdwijnen alle scheuten in de winter, om in het voorjaar vanuit de wortels opnieuw uit te lopen. 

Clerodendrum is een prachtige plant voor liefhebbers die in de herfst ook nog mooie bloemen willen hebben.