Barneveld

Sarcococca

Tijdens de ledenavond van februari 2012 werd de plant van de maand door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Hij vertelt het volgende:

Sarcococca  is een winterharde en wintergroene heester, die nog veel te weinig wordt toegepast.

De plant komt oorspronkelijk uit India, China en Oost - Aziƫ en is familie van de Buxus. Het zijn lage opgaande struiken met meestal verspreid staande, enkelvoudige, leerachtige bladeren. De kleine bloemen zijn wit en bloeien van januari tot maart, ze staan in okselstandige tuilen aan de plant en vallen eigenlik niet erg op, maar verspreiden een hemels aroma dat je al van ver kan waarnemen.

De planten zijn eenhuizig en eenslachtig: dus met aparte mannelijke en vrouwelijke bloemen aan een plant. De mannelijke bloemen staan direct boven de vrouwelijke bloemen en vormen een geheel. Na de bestuiving ontstaat een bolvormige, vleesachtige bes, waarbij de restanten van de stijl nog zichtbaar zijn.

Naam

De naam Sarcococca is afgeleid van het Griekse woord (sarkos) wat vlees  en (kokkos) wat bes betekend. Vandaar dat de Nederlandse naam vleesbes is. In Frankrijk noemt men hem geurbuxus omdat hij sterk op Buxus lijkt. De bloemen zijn echter groter dan die van Buxus en vallen daardoor veel meer op.

Eigenschappen

Sarcoccca is een makkelijke plant en gedijt op vrijwel iedere grond die goed doorlatend is. Een plaats in de half schaduw of in de volle schaduw verdient de voorkeur. In de volle zon kunnen de bladeren geel worden en zelfs verbranden. De planten zijn niet gevoelig voor ziekten en plagen en hoeven weinig tot niet gesnoeid te worden en zijn uitstekend geschikt voor vak beplanting. Door zijn worteluitlopen wordt het snel een dicht geheel.

Sarcococca cultivars

Er zij slecht drie soorten Sarcococca en een aantal variƫteiten daarvan die in Nederland redelijk tot goed winterhart zijn.

Sarcococca ruscifolia

Sarcococca ruscifolia is de minst winterharde en heeft in de winter een beschutte plaats nodig. Hij wordt maximaal 1 m hoog heeft glimmend blad en boeit in februari daarna krijgt hij glanzende rode bessen.

Sarcococca hookeriana

Sarcococca  hookeriana is het meest algemeen in cultuur het is een bossige dichte struik met roodachtige twijgen. In zijn natuurlijke omgeving de Himalaya,  waar hij op 2 tot 3 m hoogte groeit kan hij wel 1m 80 hoog worden. Bij ons echter niet hoger dan 1 meter. De bloei is van Januari tot maart en krijgt daarna zwarte bessen.

Sarcococca hookeriana  var. digyna   is meer winterhart dan de hookeriana.

Sarcoocca hookeriana var. humilis

Sarcoocca hookeriana var. humilis is de mooiste en mijn favoriet  het is een prachtige dwergvorm wordt  40 tot 50 cm hoog is een prima groenblijvende bodembedekker. Langs het pad naar onze voordeur staan twee grote vakken. In januari/februari geven de kleine bloemen een heerlijke geur af.

Zo, beste mensen dit was dan weer mijn bijdrage aan de plant van de plant van de maand. Rest mij nog om Rob te bedanken voor zijn prachtige verhaal over Rozen tijdens mijn afwezigheid de vorige keer.