Barneveld

Persicaria

Tijdens de ledenavond van april 2012 werd de plant van de maand, waarvan de tekst was aangeleverd door Ellen Lubbers, door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Hij vertelt het volgende:

Goedenavond dames en heren, Vanavond wil ik het graag met u hebben over de Persicaria of wel Duizendknopen. Een opvallende vaste plant waar u niet omheen kunt. Er zijn soorten bij die bloeien in mei-juni of in juli tot september of van augustus tot begin oktober. Ze kunnen een hoogte krijgen van 10 cm maar ook 2 meter hoog. De meeste staan graag in de zon maar ze kunnen ook op een halfschaduw of schaduwplek staan mits het dan licht vochtig is, en er goed bemest is.

We beginnen met de Persicaria amplexicaulis een uitstekende borderplant, die ook solitair kan staan. Gemiddeld heb je er maar 3 tot 5 per m2 nodig. Ze zijn er in verschillende kleuren en hoogten.

Persicaria amplexicaulus Alba

Persicaria amplexicaulus Alba

kleur: wit

groeihoogte: 120 cm

Persicaria amplexicaulus Firedance

Persicaria amplexicaulus Firedance

kleur: helderood

groeihoogte: 170 cm

Persicaria amplexicaulis Rosea

Persicaria amplexicaulis Rosea

kleur:  lichtroze 

groeihoogte: 180 cm

Persicaria amplexicaulis Blackfield

Persicaria amplexicaulis Blackfield

kleur: donkerrood

groeihoogte: 70 cm

Persicaria amplexicaulis Fats Domino

Persicaria amplexicaulis Fats Domino 

kleur: donkerrood

groeihoogte: dikke aar 180 cm

Persicaria bistorta Superba

Persicaria bistorta Superba een mooie borderplant voor de voorgrond van je border. Deze wordt ook wel Inheemse Adderwortel genoemd. Wordt 60 cm hoog en bloeit in mei-juni met roze aren. Bij voorkeur op een vochtige zonnige plaats of een drogere halfschaduwplek. Geeft een nabloei in september als u hem direct na de bloei terugknipt en wat voeding geeft.

Persicaria campanulata Rosenrot

Persicaria campanulata Rosenrot. De belletjes duizendknoop is een onterechte weinig gebruikte variant. Op een vochtige grond in de volle zon doet hij het goed. Op droge grond bij voorkeur in de schaduw. Bloeit van juli tot diep in de herfst. De lancetvormige bladen zijn aan de onderzijde wit/grijs. Wordt 120 cm. Hoog

Persicaria virginiana

Persicaria virginiana. De ragfijne aren bloeien eind juli en is ook mooi als bladplant. Is spectaculair in een grote groep en staat het liefst in de halfschaduw. Let op: hij woekert wel.

Persicaria virginiana Painter`s Palette

Verder heb je nog een aantal bladvormen en kleuren zoals de Persicaria virginiana Painter`s Palette. Heeft brede ovale groen, geel, wit roze en bruine kleuren. Erg mooi indien geplaatst tegen een donkere plant zoals buxus of taxus of in een pot.

Persicaria virginiana Compton`s Form

Persicaria virginiana Compton`s Form heeft donkergroen blad met rode nerven en een bruine streep. Ik heb deze plant gezien bij de Goede Aarde in combinatie met het grasje Hakonechloa macra is dat erg mooi.

Persicaria microcephala Red Dragon

Dan is er ook nog een rode blad vorm en wel de Persicaria microcephala Red Dragon. Zoals u zien een erg mooie bladplant met in september witte bloemen. Deze variƫteit wordt ongeveer 70 cm hoog.

Persicaria polymorpha

Als laatste de grootste (niet woekerende) Persicaria polymorpha. Wie een grote tuin heeft kan met 1 plant per 1m2 uit. Deze bloeit mooi wit vanaf mei tot de vorst en de uitgebloeide bloemen krijgen een mooie bruine kleur. Wordt 2 meter hoog en kan het beste in de volle zon.