Barneveld

Viburnum

Tijdens de ledenavond van oktober 2010 werd de plant van de maand november -in verband met de afwezigheid van Sjaak van Vliet- door Hans Lubbers gepresenteerd gepresenteerd. Hij vertelt het volgende:

Goedenavond dames en heren,
Vanavond gaat de lezing over een belangrijk geslacht in onze tuin namelijk de Viburnum.

Sneeuwbal

Viburnum met de Nederlandse naam sneeuwbal kennen we allemaal.  Het geslacht bestaat uit zo'n 150 soorten groenblijvende, half- groenblijvende en bladverliezende struiken uit koele klimaten, voornamelijk uit Azië, Noord-Amerika en Europa.

Viburnums zijn  vooral geliefd om hun fraaie, geurende bloemen. Vaak hebben ze ook kleurige bessen of een mooie herfstkleur. Er zijn tientallen bladverliezende en groenblijvende soorten die onderling zo sterk van elkaar verschillen dat je bijna niet gelooft dat ze tot hetzelfde geslacht behoren. Sommige hebben platte bloemschermen die heel sterk aan Hortensia doen denken, andere vormen mooie witte bollen, vandaar de naam sneeuwbal.

Winterhardheid Viburnum

De meeste Viburnums zijn matig tot geheel winterhard en hebben opvallend weinig last van ziekten of plagen. Ze gedijen in elke goed doorlatende grond in zon of lichte schaduw. Na de bloei kunnen ze goed teruggesnoeid worden.

Viburnum bodnantense Charles Lamont

Een aantal soorten heb ik voor u op een rij gezet te beginnen met de blad verliezende winterbloeiers.


Viburnum bodnantense Charles Lamont is de beste winterbloeier, hij bloeit vanaf december tot maart met roze bloemen op de éénjarige takken en is het minst ziekte gevoelig.

Viburnum bodnatense Deben

Viburnum bodnatense Deben bloeit lichtroze tot wit en is ook weinig ziekte gevoelig maar bloeit op tweejarig hout.

Viburnum bodnatense Dawn

Viburnum bodnatense Dawn is zeer gevoelig voor taksterfte en kan men beter niet planten.

Viburnum carlcephalum

Bladverliezende voorjaarsbloeiers:

Viburnum carlcephalum bloeit met grote, ronde, geurende, roomwitte bloemen die in de knop roze zijn. De plant wordt ongeveer 2,50m hoog.

Viburnum carlesii

Viburnum carlesii heeft lichtroze sterbloemen en staan in ronde tuilen van bijna 10 cm groot en geuren heerlijk. De vruchten rijpen naar zwart. Hij wordt 1,50m hoog.

Viburnum Juddii

Viburnum Juddii heeft een bossige brede groei en is in het voorjaar bijzonder scheutig met zoetgeurende, roze bloemen die ook uitstekend als snijbloem voldoet.

Viburnum opulus

Viburnum opulus de Gelderse roos draagt in de zomer beeldschone sneeuw witte, kantachtige bloemen. Hij heeft attractieve vruchten, een mooie herfst kleur en gedijt ook op natte grond.

Vibunum opulus Compactum

Vibunum opulus Compactum is een compacte struik die grote hoeveelheden bloemen en vruchten produceert.

Viburnum plicatum Mariesii

Viburnum plicatum Mariesii is in een woord prachtig met grote, roomwitte bloemtuilen. Na de bloei hebben ze rode vruchten die naar zwart rijpen.

Viburnum Davidii

Bladhoudend zijn:
Viburnum Davidii met prachtig glanzend blad. De witte bloemen in het voorjaar zijn niet spectaculair, de metaalblauwe bessen daarna wel.

Viburnum Tinus

Viburnum Tinus is bij u allen wel bekend, en de Gwenllian is een van de mooiste.