Barneveld

Koelreuteria paniculata

Tijdens de ledenavond van januari 2013 werd de plant van de maand door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Hij vertelde het volgende:

Koelreuteria panuculata

De Koelruteria behoort tot de zeepboom familie, (Sapindaceae) en heeft vele Nederlandse namen zoals de koelruit, blazenboom, de Chinese vernisboom of lampionnenboom. De boom komt van nature voor in Aziƫ, China en Korea.

Het blad is geveerd, ook wel samengesteld genoemd. Er verschijnen dus meerdere kleinen blaadjes aan een bladsteel. Elk blaadje is ook nog eens zeer decoratief gekarteld. In het voorjaar hebben de knoppen en het blad een roodachtige kleur, en in de herfst verkleurt het naar prachtig oranje / geel.

De bloemen verschijnen midden in de zomer op een moment dat men het niet meer verwacht.

Er zijn maar weinig bomen die in Juli of Augustus bloeien. De talrijke kleine gele bloemen zijn los van tructuur en worden ongeveer 30 cm. groot. Darna worden ze gevolgd door blaasvormge zaden die dikwijls rood verkleuren en op lampionnetjes lijken, en lang aan de boom blijven hangen. Zo ziet deze boom er ook in het najaar nog aantrekkelijk uit.

Grote parasol

Koelreuteria panucalata kan 5 tot 7 meter hoog worden en heeft een min of meer regelmatige kroon, die wat weg heeft van een grote parasol. Omdat het blad klein is, laat het gemakkelijk gefilterd licht door en kan er ook onder de boom nog het nodige worden aangeplant. 

In klein Boskoop staat een meerstammige boom met daaronder een spiegel van phlox. Purple Bealty.

Koelreuteria groeit op iedere goed doorlatene grond, een zonnige plek en wat beschutting en hij zal u niet teleurstellen. Snoei is niet nodig, maar als er toch gesnoeid moet worden, moeten de wonden worden afgedekt met wondbalsem.  

Als winterhardheid geven ze -15 gaden Celsius op maar ze hebben bij ons deze winter van -20 graden goed doorstaan zonder enige vorstschade op te lopen.

Koelreuteria cultivars

Andere soorten en cultivars zijn:

Koelreuteria panuculata Fastigiata is zoals de naam al aangeeft een opgaande cultivar, die een meer zuilvormige groeiwijze kent en in een kleinere tuin goed tot zijn recht komt.

Koelreuteria Coral Sun is een hybride, afkomstig uit Amerika en heeft een struikvormige groeiwijze met schitterende geel/oranje/rode herfstkleuren.