Barneveld

Cornus

Tijdens de ledenavond van januari 2010 werd de plant van de maand februari door Sjaak van Vliet gepresenteerd.

Goedenavond dames en heren,
Vanavond wil ik het hebben over Cornus alba in soorten.
Zeker in deze winter met veel sneeuw, vallen bomen en heesters met kleurrijke of opvallende takken extra op. Alles wat kleur heeft springt er uit en verdrijft de weemoed van de koude dagen. Kleur zet aan tot actie, positiviteit en ademt energie en vertrouwen uit. Vooral in de winter is dat zeer welkom.

Cornus alba - winterkornoeltje

Eén van de meest opvallende heesters is de Cornus alba ook wel Winterkornoeltje genoemd die opvalt, door zijn felgele, rode, groene of oranje takken. Ook zijn er soorten met bonte bladeren

Cornus alba is een prima heester voor donkere plaatsen. Ze maken dat die plaatsen weer meedoen in de tuin. Enkele soorten zijn mooi genoeg om als solitair te dienen, andere zijn meer geschikt om het kleurenpalet van vaste planten van een achtergrond te voorzien.

Grootte

Cornus alba is een bladverliezende struik die 2,50m hoog en 2m breed kan worden. Hij groeit op iedere grondsoort, maar hij wortelt vrij ondiep zodat het beter is als de bovenlaag goede humusrijke grond is. In mei / juni bloeit hij met witte bloemen, wat in de herfst witte of blauwe bessen worden waar de merels zich weer tegoed aan kunnen doen.

Snoei

Snoeien kan men het beste in februari maart. Men kan ze tot op 5cm boven de grond afknippen om jonge en fel gekleurde takken te krijgen. Wil men bloemen en bessen, dan kan men het beste een verjongingssnoei doen, door alleen de oude dikke takken net boven de grond af te knippen.

Vermeerderen van de Cornus

Vermeerderen kan men het beste door winterstek te nemen en die direct weer op een nieuwe plaats in de grond te zetten. Of takken die oppervlakkig geworteld zijn af te knippen en te verplanten.

De mooiste soorten zet ik voor u op een rij, die u weer op onze website terug kunt lezen.

Cornus alba Siberica

Cornus alba Siberica  de bekendste met groen blad en meest rode wintertakken.

Cornus alba Siberica Variegata

Cornus alba Siberica Variegata  een mooie zilverbonte struik met koraalrode wintertakken.

Cornus alba Aurea

Cornus alba Aurea onovertroffen vanwege het gele blad, wat niet verbrand en zijn steenrode wintertakken.

Cornus alba Kesselringii

Cornus alba Kesselringii een forse struik met donkergroen blad en zwartpurperen glimmende winter takken.

Cornus sanguinea Midwinter Fire

Cornus sanguinea Midwinter Fire, een wat compactere groeier. De wintertakken zijn licht oranjegeel met rode toppen, echt prachtig.

Cornus sericea Flaviamea

Tot slot de Cornus sericea Flaviamea zeer bekend vanwege zijn heldere geelgroene takken.

Al deze takken kunt u ook als snijtakken knippen en ik kan u verzekeren dat ze heel lang op de vaas staan.  Ook wil ik u nog een tip meegeven, als deze planten bij u achterin de tuin staan, knip die mooie takken er af en steek ze als een bos bij elkaar in uw kale border zodat ook die de hele winter mooi gevuld is.