Barneveld

Nandina Domestica

Tijdens de ledenavond eind Oktober 2008 werd de plant van de maand November door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Hij vertelt het volgende:

Zoals u in het najaarsboekje heeft kunnen lezen is de plant van de maand deze keer de veel te onbekende Nandina domestica.
Het geslacht Nandina kent slechts één soort; de Nandina domestica.

Herkomst

De wetenschappelijke geslachtsnaam is een latijnse verbastering van de Japanse plantennaam Nandin. De soortnaam domestica betekend letterlijk woning en verwijst naar het feit dat de plant door de mens als kamer- en tuinplant wordt gebruikt.
In het Nederlands noemt men Nandina hemelse bamboe omdat hij met zijn kaarsrechte, dicht opeenstaande stengels op een bamboe lijkt.
Nandina groeit van nature in een strook van India tot Japan, daar bereiken de stengels een hoogte van wel 2 meter, maar in Nederland blijft de plant een stuk kleiner.

Groeiwijze

Nandina is een groenblijvende heester. Het stevige blad is 50 cm lang en twee tot drie maal geveerd, en oogt daarom erg transparant. Het is een sierlijke struik die voor een oosterse sfeer kan zorgen.
Nandina domestica is eigenlijk het hele jaar mooi, in de vroege zomer verschijnen de lange pluimen met witte bloemen. Die pluimen kunnen wel 30 cm breed worden. Na de bloei verschijnen de rode bessen aan de struik die tot ver in de winter aan de plant blijven.
Heel bijzonder is de bladverkleuring. Zodra de temperatuur in de nazomer daalt, verkleurt het groene blad naar rood. Die verkleuring neemt weer af aan het einde van de winter. Het jonge voorjaarsloof heeft bij het uitlopen een purperrode kleur dat later naar groen verkleurt.

Standplaats

Nandina stelt weinig eisen aan de grond. Zet hem het liefst op een beschutte plaats half in de schaduw.
Hoewel Nandina wat vorstgevoelig is kan hij onze winters goed doorstaan, wij hebben hem in onze tuin al ruim 10 jaar staan.

Snoei

Nandina hoeft weinig of niet gesnoeid te worden, men kan de plant verjongen door de oude stengels in het voorjaar bij de basis af te knippen, waarna de plant zich goed hersteld.

Vermeerderen

Vermeerderen kan men hem door in het voorjaar te zaaien, of in de zomer te stekken. Let wel op dat men dan stek met een hieltje neemt.
Naast de Nandina domestica is er nog een aantal kleinere variëteiten die wat bossiger zijn en 50 cm hoog worden, waarvan Nandina domestica Firepower de mooiste is, met roze/rode herfstbladeren.