Barneveld

Ginkgo Biloba

Tijdens de ledenavond eind september 2012 werd de plant van de maand door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Sjaak is voorzitter van de PR (public relations) commissie en tevens van de Open tuinen. Hij vertelt het volgende:

Najaarskleur Ginkgo

Het mooiste van de Ginkgo is ongetwijfeld het waaiervormige blad. Bij een jonge boom is het blad diep ingesneden, er tekenen zich dan twee lobben af. In het najaar verkleurt het blad naar schitterend goudgeel.

De Ginkgo groeit onregelmatig en kegelvormig tot 40 meter hoogte. De boom groeit langzaam en wordt in Nederland niet zo hoog.

De Ginkgo is tweehuizig en kent dus afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke planten, maar er zijn minder vrouwelijke dan mannelijke planten. Het verschil is alleen te zien als de boom in bloei staat.

Bloeiwijze Ginkgo

De mannelijke bloeiwijze bestaat uit een korte aar die al dan niet hangt.

De vrouwelijke bomen worden met door de wind meegevoerd stuifmeel bevrucht. Binnen de ronde vrucht groeien de zaden in aparte kamers.

De vrouwelijke bloeiwijze bestaan uit twee knopjesachtige eikels op een korte steel. Maar het duurt wel 20 jaar voor dat zich vruchten vormen. In de herfst vallen de abrikoosvormige vruchten van de boom  en deze vruchten stinken vreselijk.

Ginkgo biloba is zeer winterhart en groeit op iedere goed doorlatende grond, is zeer resistent tegen ziekten en plagen. Het hout is zacht bijna kurkachtig.

Ginkgo snoeien

Jonge bomen zijn goed te snoeien zelf doe ik dat altijd in de zomer, bij oude bomen alleen de concurrerende harttaken weg nemen in de winter.

Ginkgo biloba wordt in de homeopathie  gebruikt  voor problemen met de bloedsomloop, en heeft een gunstige uitwerking op ons geheugen.

Voor de kleine tuin heb ik een paar mooie soorten geselecteerd die zeker een plaats in uw tuin verdienen.

Ginkgo biloba 'Trol'

Ginkgo biloba 'Trol' is de kleinste Ginkgo tot nu toe en groeit 2 tot 3 cm per jaar en is als heksenbezem in Noorwegen gevonden.   Meestal wordt hij op een stammetje van 80 cm aangeboden. Een mooi exemplaar staat in de oosterse tuin van Klein Boskoop.

Ginkgo biloba 'Mariken'

Ginkgo biloba Mariken is een compacte bolvormige heksenbezem. Door zijn compacte groeiwijze kan hij in het kleinste stadstuintje een plaatsje krijgen.

Ginkgo biloba 'Menhir'

Tot slot de nieuwe Ginkgo biloba Menhir een perfect recht omhoog groeiende plant die weinig ruimte nodig heeft en niet gesnoeid hoeft te worden past in elke tuin, en heeft een schitterende gele herfstverkleuring. Deze boom heeft tijden het plantarium 2012 een zelveren medaille gewonnen.

Zo beste mensen dat was het dan weer voor vanavond, rest mij nog Intratuin Barneveld te bedanken voor de planten voor de verloting.

De Ginkgo biloba Menhir die uiterst links op het podium staat, is geschonken door van Vliet New Plants.